Najbolja Muzika Online - Serije - Filmovi - Radio Stanice - Dokumentacije
Welcome
Prijava / Registruj se

Maratonci trče počasni krug

Your video will begin in 15

Thanks! Share it with your friends!

URL

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Dodat by Admin in Domaci Filmovi
124 Pregleda

Opis

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug je jugoslovenski film iz 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje istoimene pozorišne predstave. Film ima kultni status u Srbiji kao i u ostalim zemljame bivše Jugoslavije. Jedno je od najuspešnijih dela jugoslovenske kinematografije.

Radnja:

Radnja je smeštena 1935. godine, posle atentata na kralja Aleksandra u Marseju, u maloj srpskoj palanci.

Priča se događa u vremenu između dvaju ratova (1935). U familiji Topalović, koju sačinjava šest generacija muškaraca — najmlađi ima 24 godina a najstariji 150 — dolazi do velikih sukoba, jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom, koji decenijama, s kolena na koleno, drži njegova porodica.

Proizvodnja mrtvačkih sanduka je sve unosnija, uvodi se nova tehnologija, sahranjuje se brže i lakše, nastupa vreme krematorijuma. Ali, najmlađeg člana porodice Mirka (Bogdan Diklić) sve to ne zanima; on želi da se bavi filmom, zaluđen tom idejom od strane svog najboljeg prijatelja Đenke. Mirko je zaljubljen u Kristinu, koja ne mari za njega i zaljubljena je u Đenku. Kristinin otac, Bili Piton, nabavljač mrtvačkih sanduka za firmu Topalovića „Dugo konačište”, hoće da utera stari dug i ucenjuje porodicu. On traži veći udeo u zaradi, pravičnu podelu u poslu i dobiti ili da uda svoju ćerku jedinicu za Mirka a da dug uđe kao njegov miraz, odnosno suvlasništvo u firmi.

Tako dolazi do sukoba ove dve porodice u kojem se ne biraju sredstva. Poslednja scena je početak obračuna između Bilijeve porodice i porodice Topalović.

Kovačević je dvadeset godina ranije predvideo neodrživost jugoslovenske državne zajednice. Na vlasti su grobari, koji sahranjuju talente, veštinu, mladost i uopšte sve što vredi u zemlji. Svojom pokvarenošću, nesposobnošću, halapljivošću, teraju sebi suprotne iz zemlje ili u zemlju kako bi dobili veću moć.

Maratonci trče počasni krug

Poaljite va komentar

Komentari

Budite prvi koji cete komentarisati video.
RSS